Logo-NLbe

Zijn: de ideale wereld
Nu noodzakelijker en gemakkelijker te realiseren dan ooit
Zijnsontwikkeling: de enige Weg naar het Zijn

16965-hoe-adviseurs-coaches-goeroes-onbewust-verandering-blokkeren_l1Prézijnsontwikkeling.

De evolutie beweegt zich van ego naar Zijn. In deze tijd maakt de samenleving een begin met zijnsontwikkeling. Dat bestaat naast ontwikkelingen die wegbereidend zijn naar het Zijn ook uit een ontwikkeling die wordt aangeduid als de nieuwe spiritualiteit. Die ontwikkeling is echter geen zijnsontwikkeling, maar prézijnsontwikkeling, dus als een ontwikkeling die aan zijnsontwikkeling voorafgaat. De reden daarvan is dat het ego er nog dominant in is waardoor deze ontwikkeling ook aangeduid kan worden als spiritueel materialisme of egospiritualiteit. Het kenmerk ervan bestaat uit de aanname dat het Zijn een manier van zijn en doen en dus maakbaar is. Vandaar de vele methoden die beweren kenmerken van het Zijn als balans, kracht, liefde, eenheid, wijsheid, rust, enz. enz. op te leveren. Methoden die over het algemeen gelegitimeerd worden vanuit de aanname dat er vele wegen naar Rome zijn. Iets wat wel geldt voor de confrontatie met je zelf waardoor je je bewust wordt van je niet-Zijn c.q. je ego, maar niet voor de realisatie van je Zijn. Het idee over de maakbaarheid van het Zijn tref je zelfs aan, zij het vaak zeer subtiel, in uitspraken van spirituele coaches en leermeesters en van cultuurdragers als politici, staatshoofden, wetenschappers, e.d. Voor de ontwikkeling van je Zijn is het van belang deze misvatting, deze onkunde over het Zijn en de ontwikkeling ervan, te herkennen. Daarom geven we je hieronder in "De nuance" inzicht daarin. Daarbij dienden we, wellicht tot ongenoegen van sommigen, de namen van de auteurs te vermelden omdat zij de eigenaar van de teksten zijn die geciteerd worden.

Wens je vragen over de inhoud van “De nuance” te stellen, dan kan dat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Plak daartoe de tekst waarover je een vraag wilt stellen in de email en stel je vraag. Draagt die vraag en het antwoord bij aan verdieping dan kan die anoniem in Q&A worden opgenomen. Leden kunnen in de Spinozakamer onder de categorie "Prézijnsontwikkeling" discussiëren over de inhoud ervan.

Via de zoekmogelijkheid kun je een auteur zoeken die geciteerd is. Gebruik daarvoor de achternaam van de auteur.

De tot op heden geciteerde auteurs zijn: Eckhart Tolle, Amit Goswami, Antonio Domasio, Karen Armstrong, Kris en Tijn Touber, Theo Buijsrogge, Jeff Foster, Alberto Villoldo, Koningin Beatrix, Hans Knibbe, Rob Riemen, Immanuel Kant, Spinoza, Paul de Blot, Arjuna Ardagh, Thich Nhat Hanh, Brens Seinen, Transformatielab, Matthijs Schouten, Neal Donald Walsh, Lynne McTaggert, michaelsysteem, Art of Life, Deepak Chopra, Andrew Cohen, Isha Judd

Wil je de vernieuwingen van deze pagina ontvangen, abonneer je dan via rss-logo31x31 
Wil je bericht van ieder nieuw artikel per email ontvangen, abonneer je dan op de weblog van NLbe www.kwantumsprong.blogspot.nl.

Het auteursrecht verbiedt artikelen integraal op internet te zetten. Om die reden zijn ze via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op te vragen.

Identificatie

Eckhart Tolle, auteur van Een Nieuwe Aarde. "Een van de meest fundamentele structuren van het verstand waardoor het ego zich kan manifesteren is identificatie. Een van de meest fundamentele niveaus van identificatie is die met dingen. Ik probeer mezelf in dingen te vinden, maar slaag daar nooit helemaal in en het eindigt ermee dat ik me erin verlies. Dat is het lot van het ego." Bron: Een Nieuwe Aarde, 9e druk, blz. 36.

De nuance: Het ego manifesteert zich niet als gevolg van de door het verstand voortgebrachte identificatie met vorm zoals dingen. Het ego is de toestand van geïdentificeerd zijn met, van gehecht zijn aan, vorm. Die toestand breng wel gedachten voort die die toestand in stand houden, maar dat wil niet zeggen dat, zoals Tolle impliciet lijkt te beweren, met het louter veranderen van die gedachten de toestand wordt opgeheven. Dat veranderen draagt er wel toe bij, maar dat is lang niet genoeg. Er dient ook een vermogen en een bereidheid vanuit het Ware Zelf als zijnde de innerlijke waarnemer, het bewustzijn, van het verstand, te zijn om datgene toe en daarmee los te laten dat de identificatie c.q. de hechting in stand houdt, te weten de gevoelens. Dat geschiedt, zoals gezegd, niet door het op vorm gerichte verstand, maar door het niet op vorm maar op overgave, op toelating, gerichte bewustzijn. Het geschiedt dus niet door het vormen/manipuleren van gevoelens, maar door het toelaten ervan. Het ego is de gevangenschap van vorm en richt zich derhalve op het hebben en de beheersing ervan. Dit gevoed door het idee dat daarmee de ideale wereld, het Zijn, gerealiseerd kan worden. Iets wat niet mogelijk is, omdat het Zijn geen toestand, geen vorm, is en omdat er geen vaste vorm in het universum bestaat. Het ego verliest zich dus niet in de vorm, de dingen, zoals Tolle beweert, maar is er in verloren. M.a.w. het ego raakt niet verloren in de dingen, maar is erin verloren. Dit met als gevolg dat de mens die zijn ego is de door hem gewenste ideale wereld niet realiseert. Of sterker nog, vanwege het dualistische karakter ervan het tegenovergestelde daarvan, te weten een existentiële crisis, realiseert. Deze existentiële crisis maakt de mens bewust (bewustwording geschiedt nog via crisis) van zijn ego en van diens wil, en van het feit dat die wil zijn handelen bepaalt. Hetgeen de mens de kans biedt zich uit zijn ego te bevrijden en zodoende, het Zijn, de ideale wereld, te realiseren.

Zoekterm: zoektolle

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
streep-bottom
nieuwsbriefdonateurs boekcontact