Logo-NLbe

Zijn: de ideale wereld
Nu noodzakelijker en gemakkelijker te realiseren dan ooit
Zijnsontwikkeling: de enige Weg naar het Zijn

16965-hoe-adviseurs-coaches-goeroes-onbewust-verandering-blokkeren_l1Prézijnsontwikkeling.

De evolutie beweegt zich van ego naar Zijn. In deze tijd maakt de samenleving een begin met zijnsontwikkeling. Dat bestaat naast ontwikkelingen die wegbereidend zijn naar het Zijn ook uit een ontwikkeling die wordt aangeduid als de nieuwe spiritualiteit. Die ontwikkeling is echter geen zijnsontwikkeling, maar prézijnsontwikkeling, dus als een ontwikkeling die aan zijnsontwikkeling voorafgaat. De reden daarvan is dat het ego er nog dominant in is waardoor deze ontwikkeling ook aangeduid kan worden als spiritueel materialisme of egospiritualiteit. Het kenmerk ervan bestaat uit de aanname dat het Zijn een manier van zijn en doen en dus maakbaar is. Vandaar de vele methoden die beweren kenmerken van het Zijn als balans, kracht, liefde, eenheid, wijsheid, rust, enz. enz. op te leveren. Methoden die over het algemeen gelegitimeerd worden vanuit de aanname dat er vele wegen naar Rome zijn. Iets wat wel geldt voor de confrontatie met je zelf waardoor je je bewust wordt van je niet-Zijn c.q. je ego, maar niet voor de realisatie van je Zijn. Het idee over de maakbaarheid van het Zijn tref je zelfs aan, zij het vaak zeer subtiel, in uitspraken van spirituele coaches en leermeesters en van cultuurdragers als politici, staatshoofden, wetenschappers, e.d. Voor de ontwikkeling van je Zijn is het van belang deze misvatting, deze onkunde over het Zijn en de ontwikkeling ervan, te herkennen. Daarom geven we je hieronder in "De nuance" inzicht daarin. Daarbij dienden we, wellicht tot ongenoegen van sommigen, de namen van de auteurs te vermelden omdat zij de eigenaar van de teksten zijn die geciteerd worden.

Wens je vragen over de inhoud van “De nuance” te stellen, dan kan dat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Plak daartoe de tekst waarover je een vraag wilt stellen in de email en stel je vraag. Draagt die vraag en het antwoord bij aan verdieping dan kan die anoniem in Q&A worden opgenomen. Leden kunnen in de Spinozakamer onder de categorie "Prézijnsontwikkeling" discussiëren over de inhoud ervan.

Via de zoekmogelijkheid kun je een auteur zoeken die geciteerd is. Gebruik daarvoor de achternaam van de auteur.

De tot op heden geciteerde auteurs zijn: Eckhart Tolle, Amit Goswami, Antonio Domasio, Karen Armstrong, Kris en Tijn Touber, Theo Buijsrogge, Jeff Foster, Alberto Villoldo, Koningin Beatrix, Hans Knibbe, Rob Riemen, Immanuel Kant, Spinoza, Paul de Blot, Arjuna Ardagh, Thich Nhat Hanh, Brens Seinen, Transformatielab, Matthijs Schouten, Neal Donald Walsh, Lynne McTaggert, michaelsysteem, Art of Life, Deepak Chopra, Andrew Cohen, Isha Judd

Wil je de vernieuwingen van deze pagina ontvangen, abonneer je dan via rss-logo31x31 
Wil je bericht van ieder nieuw artikel per email ontvangen, abonneer je dan op de weblog van NLbe www.kwantumsprong.blogspot.nl.

Het auteursrecht verbiedt artikelen integraal op internet te zetten. Om die reden zijn ze via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op te vragen.

Vergiffenis

Thich Nhat Hanh, zenmeester en professor. "Schoon schip maken is niet hetzelfde als vergiffenis vragen. Schoon schip maken is de onwetendheid transformeren die verkeerde daden van lichaam, spraak en geest heeft veroorzaakt en liefde cultiveert. Je schaamte en schuldgevoel verdwijnen en je gaat weer de vreugde ervaren dat je leeft. Alle slechte dingen die we doen ontstaan in de geest en kunnen alleen door toedoen van de geest verdwijnen." Bron: Happinez nr. 2-2006.
 
De nuance: Voor het ego bestaan er verkeerde daden. Voor het Zijn niet. Voor het Zijn bestaan er alleen onprettige gevoelens als gevolg van de gebeurtenissen van het leven. Zolang we nog ons ego zijn veroordelen we die onprettige gevoelens als slecht en daarmee de veroorzaker ervan ook als slecht. Op grond daarvan willen we af van bijvoorbeeld onze schaamte en schuldgevoel en strijden we er tegen. Maar gevoelens en dus ook schaamte en schuldgevoel zijn er, net als alle gevoelens, juist om er vrij of beter gezegd los van te komen en zodoende één te worden met je Ware Zelf oftewel het Zijn te realiseren. Het Zijn is dus niet de toestand waarin er geen gevoelens meer zijn, maar de toestand waarin je vrij/los bent van (de aanwezigheid van) deze gevoelens. In het Zijn kunnen de gevoelens wel verdwenen zijn of minder zijn geworden, maar dat is niet waar het om gaat. Als gevolg van het loskomen van de gevoelens, openbaart zich het Zijn en daarmee de levensvreugde ervan. Dat is een vreugde, een Liefde, die onvoorwaardelijk is en er dus ook is wanneer er onprettige gevoelens worden ervaren. Handelen vanuit het Zijn is handelen conform de Wil van het leven zelf dat het Goede doet. Dat handelen kan confronterend en dus pijnlijk zijn. Want het leven is op niets anders uit dan mensen helpen zich bewust en daardoor vrij/los te worden van de wil van hun gevoelens en zodoende het Zijn – het één zijn met het leven zelf – te realiseren. M.a.w. ook het leven zelf, ook onvoorwaardelijke liefde, ook God, ook het weten (de opheffing van de onwetendheid) kan pijn doen. Er bestaan dus geen verkeerde daden. Dit betekent niet dat het Zijn geen pijn wil voorkomen of bestrijden. Dat kan weldegelijk het geval zijn. Het geschiedt echter niet vanuit de wil van het gevoel c.q. de pijn, maar vanuit de Wil van het Ware Zelf dat het Goede doet. Of deze Wil daar ook toe overgaat is onbekend, omdat deze Wil niet gekend kan worden. Ze kan wel ervaren worden. Het is de impuls tot manifestatie in het hier en nu die voortkomt uit de ´flow´: de continu scheppende kracht van het Universum.

Zoekterm: zoekhanh 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
streep-bottom
nieuwsbriefdonateurs boekcontact