Telderstichting: Onderwijs is toe aan een update.
De update die De Vries en Bruijn voorstellen komt neer op het toevoegen van een derde dimensie: 'de menselijke factor'. Dit is een aanvulling op de al bestaande en blijvend van belang zijnde dimensies - de overdracht van fundamentele kennis en het bijbrengen van vaardigheden. Die menselijke factor is opgebouwd uit drie elementen. Ten eerste een eigentijdse vorm van Bildung: het ontwikkelen van karakter, een kritische geest, zelfredzaamheid en relativeringsvermogen. Dit moet worden aangevuld en gecombineerd met 21st century skills, waaronder samenwerken, probleemoplossend vermogen, ICT-geletterheid, creativiteit en sociale vaardigheden. Het derde element bestaat uit empathische aspecten.
De kwantumsprong vraagt inderdaad om een update van het onderwijs. Maar bewerkstelligt het artikel van beide heren die kwantumsprong? Nou nee. Want het gaat nog steeds over het 'maken' (bildung) van mensen. En dat is nu precies wat achterhaald is. Dankzij het feit dat alles met alles samenhangt en niets zeker is, is het maakbaarheididee immers failliet en willen tegelijkertijd de mensen zichzelf zijn. Waar ze dus voor zouden moeten pleiten is voor zijnsontwikkeling. Want dat is de enige manier om gerealiseerd te krijgen wat ze willen, namelijk karakter, een kritische geest, zelfredzaamheid, vermogen tot samenwerken, creativiteit en empathie. Relativeringsvermogen behoort daar niet toe, omdat in zijnsontwikkeling iedere ervaring volledig wordt geaccepteerd en aangegaan. Dat geldt eveneens voor sociale vaardigheden, omdat die bedoeld zijn voor het vermijden van onprettige gevoelens terwijl zijnsontwikkeling bestaat uit het accepteren en toelaten van die gevoelens. Toch kan het pleidooi voor een update van het onderwijs als wegbereidend van zijnsontwikkeling worden aangemerkt, omdat de gewenste kwaliteiten zijnskwaliteiten zijn.
Vraag het artikel, genaamd 'Onderwijs is toe aan een update', op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bron: NRC 22 november 2012