Misschien werkt alles toch anders
Mijn commentaar op het artikel over Oppenheim.
Het universum bestaat uit 2 aspecten: het materie/dualiteit/deel aspect en het geest/singulariteit/geheel aspect. Zodra we op aarde komen bevinden we ons in het materie aspect en identificeren we ons er automatisch mee. We zijn dan dus dat materie aspect. Dat aspect zijn als gevolg van de identificatie ermee is ons ego zijn. Omdat we dan niet het geest aspect zijn, ervaren we ons als onheel, onvolmaakt, onecht. Dat is de reden waarom we alsmaar naar heelheid, volmaaktheid, echtheid streven.
De Algemene relativiteitstheorie gaat over het materie aspect. De kwantumtheorie over het geest aspect dat zich in het zwarte gat bevindt. Het materie aspect wekt de indruk dat er vastigheid en dus waarheid en houvast bestaat. Het onzekerheidsprincipe van de fysica heeft dat onderuit gehaald. Houvast is dus een illusie. En dus is de zwaartekracht, dat inherent is aan het materie aspect, ook illusoir. Oppenheims veronderstelling dat het illusoir is, is dus juist. Hij hoeft dus niet slechts te vermoeden dat ruimte en tijd een beetje wiebelig zijn. Hij kan het gewoon aannemen.
Ons ego heeft houvast nodig om voort te bestaan. Verliest het ego dat dan sterft het en worden we één met het geest aspect. Dan zijn we heel oftewel dan zijn we wie we in wezen zijn. Dat geest aspect bevindt zich in het zwarte gat en dus buiten het materie aspect. Ons bewustzijn is de waarnemer van het materie aspect oftewel van ons ego, van dat wat we hebben. Het weet immers dat we een ego hebben. Ons bewustzijn bevindt zich dus ook buiten het materie aspect. Als we zijn wie we in wezen zijn of kortweg Zijn dan zijn we dus (één met) ons bewustzijn. We hebben dan via het zwarte gat al ons houvast losgelaten. Zwaartekracht in het geest aspect ontbreekt dan vanzelfsprekend. Niet verwonderlijk derhalve dat de jacht op kwantumzwaartekracht vastloopt en Oppenheim de kwantumtheorie grotendeels overboord gooit.
Hij zegt: Er zit een gigantisch gat in het fundament waarop alle menselijke kennis van de werkelijkheid rust. Dat klopt, want volgens het onzekerheidsprincipe is de werkelijkheid ondoorgrondelijk. Dat betekent dat het niet te beheersen is zoals ons van houvast afhankelijke ego graag wil. Het maakbaarheididee, waar kennis voor nodig is, is dus ter ziele. Dat betekent maar één ding en dat is dat we ons over moeten geven aan het leven en de niet te kennen maar wel te ervaren Wil ervan die bestaat uit de impuls tot manifestatie in het hier en nu oftewel uit dat wat vanzelf gebeurt. In het Zijn, waar alle houvast is losgelaten, is dat het geval. Dus op naar ons Zijn, ons diepste ideaal! Nu we al ons houvast tot en met zelfs dé waarheid verliezen moeten we wel. Geniet ervan.
Bron: De Volkskrant 27 januari 2024I